Izvršenje Prodajom Nepokretnosti – Advokat Ivana Tomić

O prodaji nepokretnosti u izvršnom postupku advokat Ivana Tomić govorila je u jutarnjem programu „Jutro na prvoj“ sa osvrtom na slučaj iz Jagodine u kojem je izvršnom dužniku prodat stan od 66 m2 za 6000 evra.


Tom prilikom advokat Ivana Tomić ukazala je o neophodnosti izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju a kako bi se građanima zaštitilo pravo na dom, i to na taj način što bi se moralo zabraniti da u izvršnom postupku sredstvo izvršenja može biti prodaja nepokretnosti koja je u funkciji jedinog doma izvršnog dužnika i njegove porodice, osim u slučaju hipoteke.


Istovremeno advokat Ivana Tomić ukazala ja na manjkavosti aktuelnog Zakona o izvršenju i obezbeđenju u pogledu nepravilnosti u radu i odgovrnosti javnih izvršitelja. Odredbama čl. 148 Zakona o izvršenju i obezbeđenju propisano je da stranka i učesnik u postupku mogu zahtevati da se otklone nepravilnosti koje su nastale u toku i povodom sprovođenja izvršenja u roku od osam dana od dana učinjene nepravilnosti, a koji zahtev se podnosi upravo javnom izvršitelju na čije se nepravilnosti ukazuju, koji je u obavezi ukoliko zahtev nađe osnovanim da o tome obavesti Ministarstvo pravde I Komoru javnih izvršitelja, što se u praksi ne dešava. Kada javni izvršitelj odbije ili odbaci zahtev za otklanjanje nepravilnosti, stranka ima pravo da uloži prigovor nadležnom sudu, čije odlučivanje može potrajati duži vremenski period.

Više o navedenom možete poslušati na videu ispod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *